top of page
Presentation1_edited.jpg
Om: Om

MER OM BALSBERGA,
STALL OCH RIDHUS

Balsberga Gård förvärvades årsskiftet 2019/2020 av det äkta paret Ingela Carholt Waktel och Tomas Waktel.


Inför förvärvet har en omfattande renoverings- och tillbyggnadsplan tagits fram, bland annat innehållande en utökning av befintliga stallplatser samt anläggandet av ett nytt ridhus med tillhörande utomhusbana s.k. paddock samt uteboxar.


Den förvärvade markarealen om ca 14 hektar innebär även utrymme för ett stort antal beteshagar samt mark för odling av eget hö.


En omfattande renovering av huvudbyggnaden ingår, samt omställning av vissa byggnader till logement samt utrymmen för spa, massage, friskvård samt utbildningar kring dessa.


Huvudbyggnaden, Balsberga, är en privatfastighet. Övriga byggnader, ridverksamheten samt odlingsmarken bedrivs i jordbruksfastigheten Balsberga Gård.


Balsberga gård omger sig med det inbjudande sörmländska landskap som utmärker Vårdinge socken. Böljande odlingsmarker som inramas av en vacker fond med gröna skogar och glittrande sjöar. Fastigheten är geografiskt väl belägen, strax sydväst om Mölnbo samhälle, 24 km sydväst om Södertälje och motsvarande 40 minuters avstånd med bil från Stockholm. Mölnbo pendeltågsstation ligger 600 meter från ridhuset.

Om: Om

BALSBERGA GÅRD I HISTORIEN

Balsberga har en lång och anrik historia och omnämns i skrift redan från 1285. Gårdscentrum är vackert beläget i de centrala delarna på det västra skiftet med utsikt åt sydväst över odlingslandskapet. Balsbergas Corps de logi är en imponerande och unik byggnad från 1840, formsatt och gjuten med rundsten från åkrarna. Byggnaden är i två våningar indelade i fält av lissener (pilaster med krönande rundbågsfris) och med profilerade listverk. Den flankeras av två gedigna flyglar på höga stensocklar från samma tid, bostadsbyggnader i timmerstomme. Ekonomibyggnaderna är grupperade för sig, tätt intill varandra. 

Balsberga omnämndes som Berga rusthemman under 1500-talet och bestod då av tre hemman. Berga finns omnämnt i skriftliga handlingar redan från år 1285. Under 1300-talet skrevs det bl.a. 1306 i skriftliga handlingar som ”Byergha”. Under 1700-talet skrevs det ”Bohlsberga” möjligen syftande på `”bohl” d.v.s. boning. Två̊ av hemmanen benämndes i ett dokument från år 1706 för Norr- respektive Södergården. Under 1570-talet ägdes Berga av Margareta Bielke, änka efter Johan Åkesson Natt och Dag. Det omfattade 1 mantal under 1600-talet. År 1692 utbytte Erik Lovisin gården till Kronan som anslog den till kavalleriet. Balsberga tillhör en av de stora gårdar eller herrgårdar som bildades i socknen under 1800-talet. Under tidigt 1800-tal omfattade den 1 1⁄2 mantal rusthåll. Kronan ägde gården fram till år 1839 då riksgäldsfullmäktige Per Sahlström köpte den. Han var sannolikt den som lät uppföra huvudbyggnad och flyglar under 1840-talet samt stall och ladugård under 1850-talet. Sahlström hade en stor betydelse för Vårdinge socken. Han lät skänka Berga skola till socknen och upprättade den första sockenbeskrivningen. Under många år ägdes Balsberga av AB Mejerigårdarna och under tidigt 1900-tal av Egnahemsbolaget som lät avstycka delar i Balsberga egnahemsområde och Balsberga småbruk. Balsberga kan ha en bebyggelsekontinuitet sedan forntid med närliggande gravfält från järnåldern. 

Balsbergas kulturhistoriska värde utgörs av många dimensioner. Gården har en historisk betydelse som en del av utbyggnadsområdet för Mölnbo samhälle. Dess avstyckningar i egnahemsområde och småbruk under tidigt 1900-tal har till viss del präglat landskapet i omgivningarna. Gården har också̊ ett lokalt personhistoriskt värde knutet till den för socknen så betydande Per Sahlström. Bebyggelsen med de stora rödfärgade ekonomibyggnaderna är karaktärsskapande i det öppna böljande odlingslandskapet med vidsträckta siktlinjer som förenar Mölnbos omgivningar. 


På ägorna finns fornlämningslokal i form av järnåldersgrav, 

Om: Text

©2021 av Balsberga gård, stall och ridhus. Skapat med Wix.com

  • Instagram
bottom of page